Underbart


Sjukgymnasten

Varit dit idag och fått en övning för att stärka/korta mina magmuskler som fortfarande är för långa efter graviditeterna. 
Jag är stel som fan i baksida ben och höftböjarmuskeln. 
Men vi börjar med att stärka bålen för att sen gå vidare med stelheten. 

När en låt fastnat

Det är för tidigt på morgonen för att nynna på en dålig låt. 
Ich bin schnappi, das kleine krokodiiiil. 
Ja så hemskt. Kunde väl fått välja en bättre låt. 
Igår nynnade jag på led Zeppelin - immigrant song. Mycket bättre!!

Min kropp känns som att den går på högvarv. Jag sitter i soffan med pojkarna och ser tv men inombords känna det som att jag blir jagad. Känner pulsen hårt och känner mig snurrig i skallen. Det är så himla obehagligt!!

Vad jag är sjukskriven för

Nya forskarrön om utmattningssyndrom

AV ÅSA HAMMAR, 1 NOVEMBER 2012

Utmattningssyndrom är ett allvarligt tillstånd som ofta kräver lång rehabiliteringstid. Arbetslivsinriktad rehabilitering är den behandling som verkar fungera bäst, visar forskning i det så kallade DU-projektet. Allra bäst återhämtar sig de patienter som kan byta både yrke och arbetsplats.

DU står för Depression och utmattning i människovårdande yrken. En grupp forskare från Karolinska Institutet har undersökt vad utmattningssyndrom egentligen är, hur det kan behandlas och hur det kan förebyggas. AFA Försäkring har finansierat och följt projektet under de elva år som det har pågått från 2000 till 2011. En slutrapport kom i årsskiftet 2011/2012. I oktober 2012 presenterade Marie Åsberg och Åke Nygren, läkare och ansvariga för projektet, resultaten vid ett seminarium på AFA Försäkring.

– Förr hette det att man gick in i väggen eller blev utbränd. I dag säger man utmattningssyndrom, sa Marie Åsberg.

Utmattningssyndrom är ett tillstånd utlöst av långvarig stress, där den drabbade inte fått chans till tillräcklig återhämtning. Kognitiv beteendeterapi, KBT, är den behandlingsform som rekommenderas i dag för långtidssjukskrivna som drabbats av lättare psykisk ohälsa, där utmattningssyndrom ingår. För den gruppen kan landstingen söka statsbidrag via Rehabiliteringsmiljarden för KBT-behandling.

– KBT kan fungera mot depression och ångest, men inte mot utmattningssyndrom. Det finns till och med studier som säger att det är negativt med KBT i ett sådant läge, sa Åke Nygren.

– Det stöd som verkar fungera bäst är arbetslivsinriktad rehabilitering. Men Rehabiliteringsmiljarden har missat arbetsplatsens betydelse vid rehabilitering av den här gruppen drabbade. Allra mest effektivt är det att byta både yrke och arbetsplats.

Utmattningssyndrom en egen diagnos

Det allra viktigaste som DU-projektet har resulterat i är kanske att forskarna har slagit fast att utmattningssyndrom är en egen diagnos, som inte har något med depression att göra. Det är i och för sig vanligt att den som drabbas av utmattningssyndrom också drabbas av en depression till en början. Men det går alltså inte att medicinera bort ett utmattningssyndrom med hjälp av antidepressiv medicin.

Symptomen kan tyckas lika, men sjukdomen har ett annorlunda förlopp och det är helt olika saker som händer i kropp och själ för den som drabbas av utmattningssyndrom jämfört med depression.

Diagnosen utmattningssyndrom godkändes av Socialstyrelsen år 2003, och har i dag slagit igenom också internationellt.

Förloppet kartlagt

DU-projektet har visat på en tydlig koppling mellan antalet sjukskrivna för psykisk ohälsa och de neddragningar som bland annat landstingen tvingades göra under lågkonjunkturen på 1990-talet.

– Vi tittade efter, landsting för landsting, hur neddragningarna såg ut i början på 1990-talet och jämförde med antalet sjukskrivna för psykisk ohälsa i varje landsting fem år senare. Vi såg då att ju större minskningar av personalstyrkan, desto större var sjukligheten hos de anställda som var kvar fem år senare, sa Marie Åsberg.

Forskarna har ringat in vad som brukar hända innan man blir sjuk

Forskarna har ringat in vad som brukar hända innan man blir sjuk. Personen ifråga har ofta tidigare haft ett liv som alla andra, med vänner, umgänge, träning och normal sömn.

– När pressen från jobbet blir för stark börjar man med att sova mindre, fortsätter med att dra ner på umgänget och till exempel inte bjuda hem folk på middag. Man slutar kanske träna, sa Marie Åsberg.

– Till slut är det bara jobbet kvar.

Tidig insats viktig

Många av oss känner igen sig i den här spiralen och har kanske kunnat ta oss ur den i tid när varningstecknen börjat hopa sig. Gör man inte det förvärras symptomen med värk i kroppen, yrsel, minnesstörningar, skuldkänslor och en allmän glädjelöshet.

Själva insjuknandet startar ofta väldigt dramatiskt med hjärtklappning, yrsel, akuta problem att hitta och att få fram rätt ord när man vill säga något.

– Den som drabbas brukar kunna säga i just vilken stund det sker, sa Marie Åsberg.

Sedan följer en tidig återhämtningsfas, då man ofta mår väldigt dåligt. Därefter tar det lång tid att återhämta sig fullständigt. Den som drabbas av utmattningssyndrom blir ofta sjukskriven igen efter att ha blivit frisk första gången. Det är i dag en viktig orsak till att många av de drabbade till slut får förtidspension.

De som drabbas av utmattningssyndrom uppvisar också en överdödlighet jämfört med normalbefolkningen vad gäller självmord, hjärt-kärlsjukdomar och, konstigt nog, cancer – även för ickerökare.

Testa dig själv:

Testa dig själv i testet du kan ladda ner här nedan. Den som får över 18 poäng i testet kan vara i riskzonen för utmattningssyndrom. Någon finare uppdelning av antalet poäng har forskarna inte gjort.


Rusta och snap


Hittade lite smått och gott på rusta idag. 
Mycket som jag vill ha men som får vänta. Jag köpte dock en powerbank. Känns som ett bra köp. 
Snapchat drar så jevla mycket ström. 
Och det blir några inlägg om dagen. 
Ekmansofia på snap för den som är intresserad

Utlandet väntar

Ska bli sååååå jevla skönt att åka utomlands. Jag hoppas vädret blir bra och brännan grym :)Väx

Ligger ute på gräsmattan på gården och försöker koppla bort alla tankar. 
Jag saknar barnen så att det gör ont. 
Jag känner mig tom och orkeslös. 
Bara en sån sak som att jag behöver åka till jobbet kl 15 och lämna sjukintygen och få mitt sommarschema känns jättetungt. 
Men om man vill må bättre så måste man möta sina rädslor. 
Erkänna sina svagheter och försöka göra det som får en att växa. 


Just nu har jag svårt att se att jag växer som människa då jag känner mig så utmattad. Ska sluta skämmas

Lev aldrig i skammen av någon annans felsteg. Våga prata om vad som hänt dig och skäms inte över att du blivit utsatt för tråkigheter. 
Jag har inte gjort något fel. Men hållit upp en fasad för att inte behöva berätta varför jag inte längre är mig själv!
Nu jävlar
Vilket jevla väder. Sååå härligt att ha varit ute hela långa dagar. Redan i torsdags började jag få solbränna. Idag tycker jag att det verkligen syns. Jag älskar det. 
Promenerat med gossarna i vagnen 5km. Utfall och sprungit. Benen och fötterna värker eftersom jag varit igång hela dagen. 
Nu ska jag tillbaka till den gamla peaken. Med solbränna och ett gott humör. 
Aldrig har jag mått så jävla dåligt som jag gjort det senaste året.
Redan april förra året så började jag kämpa och gjorde jag ALLT här hemma och allt för en människa som svikit sig själv och därför behövde lämna allt och börja om på nytt. 
Jag har kämpat så inåt helvete för att barnen ska känna sig trygga, för att jag ska vara en positiv och arbetsam arbetskamrat, för att finnas till för mina vänner och för att visa att jag lämnar allt förflutna bakom mig och vill ha en härlig framtid. 
Mitt i allt det har jag glömt bort det viktigaste av allt. 
Mig själv. 
Jag har under en tid levt ett självdestruktivt liv med fester, karlar, sex och ätstörning. 
Nu är jag less mig själv. Håret bara trillar av från huvudet, orken tar slut av bara nått så litet som en telefonsamtal. 
Jag ska nu reparera mig själv och ta hand om mig själv. 
Inte köra slut på mig själv och gå ut för hårt med träning, kost och umgänge. 
Utan ta det dag för dag. Se allt från den ljusa sidan och ta hand om mig! 
Jag lovar. Jag måste. 
Ny blus

Köpte en blus?! På ginatricot?!?
Och den är mönstrad?! Inte alls likt mig. Men jag gillade den. Frågan är dock om jag ens kommer använda den. 
Morsan kan
Nej det är inte älgar. Det är hästar. 
Och jag är stolt  :)

Ångrar

Såå mycket jag ångrar. Släppt in fel människor i mitt liv, valt fel vägar. 
Det kommer bättre tider och jag förtjänar bättre. Det försöker jag intala mig. Och att inte ångra nått. Nä det är lätt att säga. Men skulle man fått välja så skulle jag verkligen velat fått en hel del ogjort!


utmattningsdeppression

Att leva med skammen efter en enorm otrohet, förlåta denna person och sedan bli lämnad själv. Allt under ett års tid. Samtidigt kämpa, medicineras, gå i samtalsterapi, skaffa nytt jobb och få fast tjänst. 
Allt detta har satt sina spår och förstört mig som person.
Jag är just nu sjukskriven Utmattnings syndrom med depression. Jag började sjukskriva mig själv i 2 omgångar i mars då jag kände att min kropp höll på att gå sönder och jag hade inte kunnat sova en hal natt på över ett halvår. Blev sedan sjukskriven av läkare 100% i april och även nu 100% i maj.
Förhoppningarna är att jag ska börja jobba 50% i juni.
Jag försöker och vill må bättre och sluta upp med mitt destruktiva beteende.
Provar just nu en ny medicin, Mirtazapin som ska hjälpa mig med sömnen och även ha en ångestdämpande effekt dagen därpå. Propavan fungerade inte på mig och jag kan inte prova imovane eftersom den kan vara beroendeframkallande. Under en lång tid att har försökt hitta saker som kan få mig att må bättre för stunden.. men som i det långa loppet inte är rätt väg att gå. Och som inte hjälper MIG att ta mig ur deppressionen och det hål där jag grävt ner mig i.
Jag ska försöka bryta mönstret i min ätströning, Få till sömnen som fortfarande är fuckedup.
Börja om med träningen som kan vara både ett hjälpmedel för att få till sömnen men även en ventil i mitt mående då jag har slutat kunna gråta igen.
Min ventil har varit att kunna gråta men nu mer går inte det. Jag känner mig tom och utmattad.
 
Kände att jag behövde skriva av mig